Ajaleht: kohvimiljonär Paulig omas kontot maksuparadiisis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bertel Paulig
Bertel Paulig Foto: Nils Niitra

Kohvi- ja maitseainetefirma Paulig omanikeringi kuuluv Bertel Paulig on üks neist soomlastest, kes jäi maksuametile vahele seoses kontodega Liechtensteini maksuparadiisis.

Maksuameti korraldusel peab 66-aastane Paulig tagantjärele tasuma makse enam kui kümme miljonit eurot. Mees ise ei soovinud ajalehele juhtunut kommenteerida, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Kontodel oleva rahasumma suurus pole teada, kuid tegemist oli enam kui miljoni euroga. Detailne maksuteave on Soomes konfidentsiaalne, mistõttu ei saa maksuamet seda avalikult kommenteerida.

Järelmaksustamist kasutatakse siis, kui maksud on mingil põhjusel jäänud õigel ajal tasumata. Maksumäära võib tõsta näiteks siis, kui maksukohuslane on tahtlikult või hoolimatuse tõttu esitanud enda kohta valeteavet. Maksumäära tõstmist võrdsustatakse karistusega.

Bertel Paulig tegi perefirmas pika karjääri, minnes 2011. aastal pensionile nõukogu juhi ametikohalt. Varem oli ta olnud firma tegevjuht.

Lisaks sellele, et Bertel Paulig on üks Pauligi aktsionäre, on ta kuulunud autofirma Veho ja kinovõrgustiku Finnkino juhatuses.

Paulig on juba neljas soomlane, kelle nimi tuli esile seoses Liechtensteini LGT panka puudutavate materjalidega. Varem on avalikkuse ette kerkinud nüüdseks surnud Turu ehitusettevõtja ja tema poeg ning Nokia nõukogu kunagine esimees Casimir Ehrnrooth (82).

Liechtensteini pangad on tuntud oskuse poolet hoida saladusi. LGT pangas olevate kontode loetelu sai aga avalikuks, kui pangaametnik Heinrich Kieber tegi neist aastal 2008 koopia ja müüs selle Saksa ametnikele. Der Spiegeli andmetel oli Saksa riik maksnud Kieberile informatsiooni eest enam kui neli miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles