Türgi naisriigiametnikud said rätiga tööl käimise loa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivset pearätti eelistav türgi koolitüdruk klassikaaslastega.
Konservatiivset pearätti eelistav türgi koolitüdruk klassikaaslastega. Foto: SCANPIX

Eile pääsesid türgi naisriigiametnikud esimest korda pärast sekulaarse vabariikliku korra kehtestamist pearättidega tööle. Konservatiivsele moslemile viitava räti kandmise lubamine on osa Türgi valitsuse värskest demokraatiapaketist.
 


Peaminister Recep Tayyip Erdoğani sõnul ei mindud sellega mitte vabariigi väärtuste vastu, vaid rätti kanda soovivatele selleks loa andmisega parandati varasem ebavõrdsus.

«Keegi ei saa näha end vabariigi ainuomanikuna,» märkis ta. «Vabariik on 76 miljoni inimese vabariik. Katmata peaga inimesed on sama palju selle vabariigi omanikud kui need, kes on kaetud.»

Debatt selle üle, kas naised võivad riigiametis pearätti kanda, käis Türgi poliitikas aastakümneid. Leidus konservatiivseid naisi, kes jätsid lausa ülikooli pooleli, sest neil ei lubatud seal kaetud peaga käia. Samuti kandsid osad naised peakatte asemel siis parukaid ja oli ka töökohti ja õppeasutusi, kus rätikeelule lihtsalt läbi sõrmede vaadati.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles