Nobeli keemiapreemia võitsid Karplus, Levitt ja Warshel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli keemiapreemia tänavused laureaadid (vasakult paremale):  Martin Karplus, Michael Levitt ja  Arieh Warshel.
Nobeli keemiapreemia tänavused laureaadid (vasakult paremale): Martin Karplus, Michael Levitt ja Arieh Warshel. Foto: SCANPIX

Nobeli keemiapreemia pälvisid täna kolm molekulaarkeemikut, kelle loodud arvutisimulatsioonid aitavad keemilisi protsesse paremini mõista ja ette ennustada, teatas auhinnakomitee.

Martin Karplus (Strasbourgi ja Harvardi Ülikool), Michael Levitt (Stanfordi Ülikool) ja Arieh Warshel (Lõuna-California Ülikool) said auhinna «komplekssete keemiliste süsteemide mitmemastaapse modelleerimise eest», teatas Nobeli komitee.

USA ja Austria kodakondsusega Karpluse (83), USA, Suurbritannia ja Iisraeli kodakondsusega Levitti (66) ning USA ja Iisraeli kodakondsusega Warsheli (72) Nobeliga pärjatud töö on aidanud valmistada reaalseid keemilisi reaktsioone peegeldavaid arvutisimulatsioone, mis on komisjoni hinnangul «tänapäeval suurema osa keemia valdkonna edasiminekute jaoks hädavajalikud».

Teadlaste töö tulemusel on nüüd nii farmaatsiateadlastel kui tööstuskeemikutel võimalik kasutada võimsaid arvutiprogramme, mis suudavad ennustada ette keerukate keemiliste protsesside resultaate ja aitavad seeläbi probleeme kiiremini lahendada.

Keemilised protsessid võivad aset leida kõigest millisekundi murdosa jooksul ning seetõttu ei saa neid kaardistada sammhaaval ja tavapäraseid algoritme kasutades.

Kolme värske nobelisti panus seisneb klassikalise füüsika ja kvantfüüsika põhimõtete kombineerimises, mis suurendab tohutult nende mudeli arvutuskäigus kasutatavate permutatsioonide hulka. Mudeli käitamiseks on seetõttu vaja ka erakordselt suure arvutusvõimsusega arvutisüsteemi.

«Martin Karpluse, Michael Levitti ja Arieh Warsheli loodud meetodite tugevus on selles, et nad on universaalsed,» teatas auhinnakomitee. «Neid võib kasutada igasuguse keemia uurimiseks, alates orgaanilistest molekulidest kuni tööstuskeemiliste protsessideni välja. Teadlased saavad [neid kasutades] optimeerida päikesepatareisid, mootorsõidukite katalüsaatoreid või isegi ravimeid, ja need on kõigest mõned näited.»

Teadlaste kolmik jagab omavahel kaheksa miljoni Rootsi krooni ehk 925 000 euro suurust auhinnaraha.

Preemia antakse üle 10. detsembril toimuval tseremoonial.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles