Kreekas algasid uued streigid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka meeleavaldajad marsivad taas valitsuse kärpekavade vastu.
Kreeka meeleavaldajad marsivad taas valitsuse kärpekavade vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Kreekas algasid täna uued massistreigid, samas kui parlament valmistub hääletama valitsuse kärpekavade üle ja peaminister George Papandreou üritab leida finantstoetust Saksamaalt.


George Papandreou läbirääkimisi liidukantsler Angela Merkeliga peetakse võtmeks, millega abil taastada riigi usaldusväärsust turgudel pärast seda, kui avalikustati 4,8 miljardi euro suurune kärbetekava, vahendas AFP.

Kreeka kaks peamist ametiühingut alustasid aga protestiks valitsuse otsuste vastu täna taas suuri avaliku sektori streike, mis seiskasid ühistranspordi pealinnas Ateenas ning sulgesid kõik riigi lennujaamad.

Ka koolid, meediaettevõtted ja isegi politsei liitusid protestiga, mis toob taas meeleavaldajad tänavatele.

Sellegipoolest oodatakse, et parlament kiidab Papandreu sotsialistide valitsuse juba kolmanda ja vaatlejate hinnangul kõige karmima kasinusmeetmetepaketi heaks.

Kolmapäeval otsustas valitsus tõsta taas müügi-, tubaka- ja alkoholi aktsiise ning kärpida avaliku sektori puhkuserahasid. Ka pensionid külmutati. Kokku säästetakse paketiga ligi kaks protsenti Kreeka sisemajanduse kogutoodangust.

Kreeka valitsus lubas varem Euroopa Liidule vähendada oma eelarvedefitsiiti 12,7 protsendilt nelja protsendipunkti võrra. Samas vajab riik kiiresti uusi laene, et maksta arveid.

Neljapäeval suudeti teenida 5 miljardit eurot võlakirjade emissiooniga, mille intressitase - märgatavalt üle 6 protsendi - on pea kaks korda kõrgem sellest, millega saab Saksamaa laenata.

Kreeka peaminister toonitab samas, et ta ei palu partneritelt raha, vaid teises vormis toetust, mis võimaldaks saada turgudelt krediiti parematel tingimustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles