Alijevi valitsemisaeg jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilham Alijev hääletas Bakuus koos abikaasa Mehribaniga.
Ilham Alijev hääletas Bakuus koos abikaasa Mehribaniga. Foto: SCANPIX

Aserbaidžaani riigipea Ilham Alijev valitakse suure tõenäosusega tänastel presidendivalimistel oma ametisse tagasi.

Lävepakuküsitlustse järgi kogub 51-aastase Alijev üle 80 protsendi häältest. Opositsiooni kandidaadi, tuntud akadeemiku Camil Hasanli toetus jääb ilmselt alla kümne protsendi. Hasanli on juba viidanud ka valimisrikkumistele, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

2009. aasta referendumil heaks kiidetud põhiseadusmuudatused võimaldavad 2003. aastal presidendiks tõusnud Alijevil soovi korral kas või kogu eluks presidendiametisse jääda, kuna sellega tühistati presidendile määratud kahe järjestikuse ametiaja piirang.

Alijevi ametiajal on dünastia veelgi oma haaret naftarikka eksliiduvabariigi tüüri üle tugevdanud. Aserbaidžaan on seejuures ainus endine NSV Liidu mõjusfääri kuulunud gaasi- ja naftarikas riik, mida alates taasiseseisvumisest on juhtinud ühe perekonna liikmed.

Aserbaidžaani NSVd ja kohalikku kommunistlikku parteid juhtis omal ajal Heidar Alijev, kellest sai 1993. aastal ka iseseisva Aserbaidžaani president. Pärast tema surma sai naftarikka riigi presidendiks tema poeg Ilham.

2008. aasta oktoobris saavutas president Alijev oma tagasivalimise, ehkki rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul ei vastanud valimised kõigile demokraatlikele standarditele. Alijev kogus toona koguni 89 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles