Iraani uus president ootab politseilt leebust naiste riietusnormide jälgimisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored naised Teheranis teksapükse kandmas. Eelnevalt oli Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu väitnud, et Iraak on selline riik, kus ei või isegi teksasid kanda.
Noored naised Teheranis teksapükse kandmas. Eelnevalt oli Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu väitnud, et Iraak on selline riik, kus ei või isegi teksasid kanda. Foto: SCANPIX

Iraani politsei peaks naiste riietumisnormide jõustamisel hoidma madalat profiili, manitses täna president Hassan Rouhani.

Juulis valimised võitnud presidendi kampaania üheks nurgakiviks oli lubadus suurendada sotsiaalseid vabadusi.

«Kui on vaja hidžaabi asjus hoiatada, peaks politsei olema viimane, kes seda teeb,» ütles riigipea politseiakadeemia lõpetajatele.

«Meie vooruslikud naised peaksid tundma end politsei kohalolekul ohutult ja kindlana,» vahendas uudisteagentuur Fars.

Iraani islamistlikud riietumisnormid nõuavad, et naised kataksid end pealaest jalatallani. Reeglite rikkujat ähvardab karistus või vahistamine.

Iraani politseis on spetsiaalsed kõlblusüksused, mis kontrollivad tänavatel naisi, et nood ei rikuks islamiusu riietumisnõueid.

Rouhani on seisukohal, et paljud ühiskondlikud probleemid tulenevad vaesusest, mille omakorda tingib Teheranile tuumaprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonid.

«Ühiskonnas karskuse ja kõlbluse saavutamiseks tuleb meil juurida välja vaesus ja tööpuudus,» rõhutas president.

Septembris soovitas šiiavaimulikust president politseil seaduste täitmist nõudes inimväärikust mitte jalge alla tallata ja hidžaabi küsimuses äärmuslikest vahenditest hoiduda.

Rouhani kultuuri- ja ühiskondlike vabaduste üleskutsele sekundeeris eile kultuuriminister Ali Janati eelmise riigipea Mahmoud Ahmadinejadi aegset ranget tsensuuri kritiseerides.

Janati sõnul on mõnedele raamatutele antud avaldamiskeeld puhtelt isikliku arvamuse põhjal ja kui koraan ei oleks jumalik ilmutus, leiaksid tsensorid ka sellest kohti, mis võimaldaks avaldamisloast keelduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles