Suri Euroopa Rahvapartei president Wilfried Martens

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wilfried Martens mullu Bukarestis, kus ta valiti tagasi Euroopa Rahvapartei liidriks.
Wilfried Martens mullu Bukarestis, kus ta valiti tagasi Euroopa Rahvapartei liidriks. Foto: EPA

Ööl vastu tänast suri konservatiivseid erakondi ühendava Euroopa Rahvapartei liider ja endine Belgia peaminister Wilfried Martens.


Aastatel 1979-1992 oli ta Belgia peaminister. Tal õnnestus selle aja jooksul juhtida üheksat valitsust, peaministri kohal polnud ta sellest perioodist vaid kaheksa kuud.

Euroopa Rahvapartei parteiperet (EPP) juhtis Martens alates 1981. aastast. Tänavu augustis ja septembris haiglasse viidud poliitik teatas selle nädala alguses, et annab EPP ohjad üle. Praegu europarlamendis suurima saadikute arvuga esindatud EPP liige on ka Isamaa ja Res Publica Liit.

Martens oli 77 aastat vana. Temast jäävad maha tema flaami parlamendi liikmest abikaasa Miet Smet ja viis last. Et Martens oli varem kaks korda lahutatud ning nii tema kui Smet on katoliiklased, sai kristlike demokraatide ridadesse kuuluv paar oma 2008. aastal riiklikult sõlmitud abielu laulatada alles tänavu aprillis, pärast Martensi esimese abikaasa surma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles