«Surmaloomaaias» suri veel üks ahv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanjung Putingi loomaaias elav orangutan.
Tanjung Putingi loomaaias elav orangutan. Foto: EPA

«Surmaloomaaiaks» kutsutavas Surabaya loomaaias Indoneesias heitis täna hinge juba teine boreo orangutan kahe nädala jooksul. Seoses loomade kahtlaselt sagedaste varajaste surmadega on kõlanud üleskutseid see koht sulgeda.
 

15-aastasel orangutanil Bettyl oli loomaaia kõneisiku Agus Supangkati sõnul enne surma raskusi hingamisega. Ta oli saanud nädal aega intensiivravi. «Ravidokumentide järgi kannatas ta kopsupõletiku all,» lisas ta.

Supangkati sõnul oli põletiku põhjuseks Surabaya linna tabanud äärmiselt palav ilm.

Vaid kaks nädalat varem suri samast liigist 12-aastane ahv Nanik soolekasvaja ja maksaprobleemide tagajärjel. Orangutanide tavaline eluiga on 50-60 aastat.

Supangkat eitas igasugust loomaaia-poolset süüd, väites, et nende ahvid elavad heades tingimustes ja saavad tervislikku puuviljadest, piimast ja multivitamiinidest koosnevat toitu.

Surabaya on Indoneesia suurim loomaaed. Viimastel aastatel on seal ootamatult noorelt surnud või halba kohtlemist kannatanud sadu asukaid, mistap rahvasuus on see koht välja teeninud surmaloomaaia nime.

Mullu juulis tõmbas seal tähelepanu orangutan Tori. Ohustatud liiki kuuluvat ahvi sunniti lõpetama suitsetamist. Enne seda oli ahv kümme aastat staaratraktsioon selle poolest, et loomaaia juhtkond lubas külastajail talle süüdatuid suitse pakkuda.

Samuti mullu heitis seal hinge 30-aastane kaelkirjak, kelle surmapõhjuseks oli rannapalli suurune plastmassitomp kõhus – selle olid tekitanud tema puuri visatud pakendid, mille loom ära sõi.

Loomaõiguslased eesotsas Briti laulja Morriseyga on nõudnud selle loomaaia kinnipanekut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles