Rootsi kaitsejõududes kärbitakse väeosi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISAFi missioonil teenivad Rootsi sõdurid Afganistanis.
ISAFi missioonil teenivad Rootsi sõdurid Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

Rootsi meedia andmetel plaanitakse riigi kaitsejõududes uue eelarvega seoses kaotada mitu väeosa, mille taustal valmistub riik üle minema ka palgaarmeele.


Ettepanek koosseisu kärpimiseks tuli sõjaväest, kuigi valitsus on teatanud, et ei kavatse kaitsejõudusid vähemalt enne sügisesi valimisi vähendama hakata, vahendas

YLE Uutiset

.

Rootsi raadio teatel tulevad kaitsejõudude säästuettepanekud välja valitsusele esitatud eelarvekavas.

Selle kohaselt võidaks kaotada riigi õhujõududest üks hävitajate flotill, armeest üks lahingurügement ja lisaks ligi pooled kodukaitsejõudude (Hemvärnet) väljaõppepaigad.

Lisaks võib ühe relvajõudude koolituskeskuse kolida teise kohta.

Rootsi raadiole intervjuu andnud kindralleitnant Jan Salestrand tunnistas, et relvajõudude maht on liiga suur ja samad ülesanded saab läbi viia ka väiksema koolituskeskuste hulgaga.

Kokku tooksid kärped riigile 800 miljoni Rootsi krooni ehk peaaegu 1,3 miljardi Eesti krooni suuruse säästu. Seda raha vajatakse, kui riik siirdub ajateenistuselt palgaarmeele.

Muutusega paraneks relvajõudude tegutsemise kiirus ja paindlikkus, kuid kasvaks ka kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles