Liechtenstein peibutab investoreid maksuamnestiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liechtensteini lossi vaade Vaduzis.Prints Max meelitab patustanud Briti investoreid oma maksuparadiisi.
Liechtensteini lossi vaade Vaduzis.Prints Max meelitab patustanud Briti investoreid oma maksuparadiisi. Foto: Reuters / Scanpix

Liechtensteini prints Max meelitab patustanud Briti investoreid oma maksuparadiisi, lubades vastutasuks puhast südametunnistust ja atraktiivset amnestiat.


Tilluke Alpiriik oli kord küll peamiselt tuntud kui suur salatseja, nüüd aga avab ta oma väravad maksupetturitele kõigist teistest paradiisidest, kes sooviksid leida kergendust tänu Briti maksuametiga sõlmitud suuremeelsele paljastuspaketile.

Gordon Brown ütles möödunud nädalal, et Liechtensteiniga sõlmitud leping toob saareriiki tagasi miljard naelsterlingit.
Prints Max, kes ühtlasi juhib kuningliku perekonna erapanka nimega LGT, ütles, et idee on panna investorid oma raha Šveitsist ja teistest offshore-keskustest Liechtensteini üle tooma. «Liechtensteini püsiklientide hulgas pole britte kunagi eriti palju olnud. Asi läheb käima vaid siis, kui meil õnnestub oma vara teistes paikades varjavaid Briti kodanikke siia üle meelitada,» ütles prints Financial Timesile.

Pakkumise plusspunkte tutvustavad seminarid peetakse maksumaksjatele ja finantsnõunikele kuu lõpupoole Edinburghis, Birminghamis, Manchesteris ja Londonis.

Advokaadibüroo DLA Piper, kes LGT-l neid seminare korraldada aitab, kaalub samalaadsete õpikodade avamist ka Monacos, Singapuris, Hong Kongis ja Gibraltaril.

Prints Maxi sõnul sai nõunike eliit pakkumise paljulubavusest kohe aru, kuid palju olid ka segadust. «Nüüd tuleb teha laiaulatuslikku selgitustööd,» ütles ta.

Konsultantide sõnutsi tõmbab skeem ligi igasuguste eluvaldkondade esindajaid alates töösturitest kuni jalgpallurite ja poodnikeni.

Liechtensteini silmis on paljastuspakett «loov ja innovaatiline» vastus avalikkuse protestikisale, mis vallandus pärast seda, kui LTG nüüdseks mahamüüdud usaldusfondist andmed ära varastati ning maksupetturitel jalgealune kuumaks köeti.

Prints Max ütles, et Liechtenstein peab privaatsust endiselt pühaks, kuid lisas: «Tagantjärele tark olles tuleb tõdeda, et oleksime pidanud rikkumiste suhtes tundlikumad olema.»

Prints Max usub, et Briti kodanike varad voolavad sisse peamiselt Šveitsi, Kaug-Ida ja Kanalisaarte kontodelt, kuid potentsiaalseteks allikateks peetakse ka Luksemburgi, Austriat, teisi Briti offshore jurisdiktsioone ja isegi USAd.
«Inimesed valivad reeglina mugavad variandid - paigad, mis era- või ärireisidest tuttavaks on saanud,» ütles ta.

Briti Liechtensteini-amnestia on mitmes mõttes uudne. Esiteks on tingimused vägagi suuremeelsed, teiseks on Liechtenstein lubanud sulgeda selliste klientide kontod, kes ei suuda edaspidi oma maksukuulekust tõestada. Trahvid on minimaalsed, mittekriminaalsetel juhtudel garanteeritakse kohtumenetluste vältimine, samuti tõotatakse mitte kedagi avalikult häbistada.

Selline leebus on ka kriitikutele hambu jäänud. Maksueksperdid väidavad, et sisuliselt õnnistatakse niiviisi neid, kes kõige läbipaistmatumaid jurisdiktsioone kasutasid. Lihtsameelsed maksupetturid, kes oma offshore konto mõne Briti panga kaudu avasid ja endast terve dokumentide rodu maha jätsid, pakkumisele ligi ei pääse.

Simon Airey DLA Piperist hoiatas potentsiaalseid kliente viivitamast, kuigi võimaluse aken jääb avatuks viieks aastaks. Ta ütles, et maksuametnikud on agarasti ametis lisainfo kogumisega ning lisas: «Maksuameti võrk tõmbub kiiresti koomale.»

Liechtensteini paketi kasutajad peavad sõlmima püsisuhted riigikese pankadega, kelle jaoks amnestia endast turundusvõimalust kujutab.

Prints Max jääb tulemuste osas äraootavaks. «Veidi raske on veel ennustada, kuidas see pikemas perspektiivis välja kukub.»
Ühtlasi kasutab ta võimalust rõhutada oma perekonna erapanga eeliseid. «Kõige suuremad kliendid oleme me ise. Nii et panga huvid on ka meie huvid.»

Väga väikeste investoritega, kes amnestiat ära kasutada sooviksid, pank siiski tegeleda ei kavatse. «Me oleme erapank ja meil on käed-jalad tööd täis.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles