Islandlastelt oodatakse kindlat ei-otsust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas. Foto: SCANPIX

Islandil avati laupäeva hommikul hääletusjaoskonnad, et pidada ära referendum, millel inimesed saavad anda oma hinnangu ülimalt ebapopulaarsele kohustusele maksta tagasi saareriigi mitme miljardi euroni küündiv võlg Suurbritannia ja Hollandi valitsustele.


Esimesi tulemusi oodatakse vahetult pärast jaoskondade sulgemist Eesti aja järgi keskööl, edastas AFP uudisteagentuur.

Samas on vaatlejate arvates üsnagi selge, et rahva otsus saab olema kindel «ei» ning ka valitsus ei näi ootavat hääletuselt midagi muud, sest vahepealse aja jooksul on riigile pakutud võla tagasimaksmiseks juba paremaid tingimusi, kui need, mille üle rahvas otsustada saab.

Islandi peaminister Johanna Sigurdardottir läks isegi nii kaugele, et nimetas referendumit tähtsusetuks. Ise ta enda sõnul hääletama minna ei kavatsevatki.

Reykjavik lubab samal ajal jätkata Londoni ja Haagiga eile katkenud kõnelusi selle üle, kuidas maksta neile tagasi tunamulluse krahhi ajal Icesave'i panka jäänud hoiuste kompenseerimiseks oma kodanikele kulutatud 3,8 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles