FSB teatas Nevski Ekspressi ründajate tapmisest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miilitsad Nevski Ekspressiga juhtunud õnnetuspaigas.
Miilitsad Nevski Ekspressiga juhtunud õnnetuspaigas. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) teatel on võimud lahendanud eelmise aasta novembris Nevski Ekspressile tehtud pommirünnaku ning likvideerinud selle teostajad.


FSB andmetel oli rünnaku taga islamistide grupeering, mida juhtis Said Burjatski kaaslastega, vahendas raadiojaam Ehho Moskvõ.

Burjatski oli tapetute seas, kes leiti mõne päeva eest Inguššias läbi viidud operatsiooni järel Ekaževo külast. Tema grupeeringut olevat rahastanud keegi Kodzojevi nime kandev Inguššia ametnik.

FSB juht Aleksandr Bortnikov teatas edust Inguššia erioperatsioonil president Dmitri Medvedeviga telekaamerate ees kohtudes.

Vene riigipea õnnitles operatsioonis osalenuid ning andis korralduse neid autasustada 

RIA Novosti teatel olevat eriüksuslased vahhabismi ideoloogi tapnud enesele teadmata.

Surnukeha juurest leiti hiljem tõendusmaterjalina tema tegelikule Aleksandr Tihhomirovi nimele väljastatud dokumendid.

Laiba isiku lõplik tuvastamine on siiski keeruline, sest sellel puudub pea, vahendas Lenta.ru.

Bortnikovi sõnul pole aga põhjust Burjatski surmas kahelda.

Kokku tapeti Ekaževos kolmapäeval kaheksa sissi ning kümmekond võeti elusalt kinni. Tapetute seas oli ka Kodzojev ja neli venda Kartojevit.

Samuti olevat leitud tõendeid bande seostest sügisese rongirünnakuga. FSB juhi teatel leiti ka pommimaterjali, mis oli identne 2007. aasta rongirünnakus kasutatuga.

Moskva-Peterburi raudteel novembri lõpus korraldatud pommirünnakus Nevski Ekspressile hukkus 26 inimest ning üle 80 sai vigastada.

Selle eest võttis vastutuse tšetseeni iseseisvuslane Doku Umarov ise, kelle nõunikuna Burjatski tegutses. Esialgu nimetasid võimud seda teadet siiski blufiks.

Burjatski oli uurijate arvates ka mitme teise terroriakti taga. Ta olevat muu hulgas korraldanud rünnaku Nazrani rajooni siseasjade osakonnale ning Inguššia presidendi Junus-bek Jevkurovi vastu.

Vene agentuuride teatel kasvas Tihhomirov üles budistlikus Burjaatia regioonis, kuid astus hiljem islamiusku ja liitus tšetšeeni iseseisvuslastega, vahendas AFP. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles