Johannes Paulus II imetegu ebaõnnestus?

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Johannes Paulus II
Paavst Johannes Paulus II Foto: Wikipedia.org

2005. aastal siit ilmast lahkunud paavst Johannes Paulus II kiirendatud korras pühakuks kuulutamise protsessi on tekkinud tõrge, sest selle üheks eelduseks olnud kirikuisa imetegu ei pruugi enam vett pidada.


Pühakuks saamise üheks tingimuseks on see, et inimene on korda saatnud vähemalt kaks imetegu, mida katoliku kirik tunnistab. Johannes Paulus II puhul on esimene imeks nimetatud tegu aga osutumas vääraks, vahendas YLE Uutiset ajalehte The Independent.

Paavsti ühe postuumse imeteona läks nimelt kirja see, kui prantsuse nunn Marie Simon-Pierre teatas mõne aasta eest, et paranes ravimatust Parkinsoni tõvest pärast seda, kui oli kaks kuud varem surnud Johannes Paulus II käest palvetades abi palunud.

Nunn oli värisemist ja lihasnõrkust tekitavat närvisüsteemi häiret põdenud viis aastat ning ka Johannes Paulus II ise oli sellesse haigestunud. Naise jutustus läkski kirja surnud paavsti imeteona.

Poola ajalehe Rzeczpospolita andmetel on aga nunnal haigusnähud nüüd uuesti ilmnenud, mis seab imeteo kahtluse alla.

Itaalia meedias on arvatud, et naisel võib olla hoopis mõni teine neuroloogiline haigus, mille sümptomid sarnanevad Parkinsoni tõvele, kuid mõnikord kaovad ajutiselt.

Kirik konsulteerib meedikutega saladuskatte all.

Katoliiklaste usuelu üle veerand sajandi juhtinud ja selle käigus ülimalt populaarseks saanud Johannes Paulus II pühakuks kuulutamise protsessi alustati kiirendatud korras, sest tavaliselt ootab kirik sellega vähemalt viis aastat.

Benedictus XVI lükkas ilmselt avalikkuse survel ettevalmistused selleks käima vaid kuu aega pärast oma eelkäija surma. Eelmise aasta detsembris kuulutati ta juba austusväärseks ning järgmine aste oleks õndsaks kuulutamine, mis aga eeldab ühe imeteo tunnistust.

Lõplikult pühakuks kuulutamiseks on nõutav ka teine imetegu.

Vatikani pressiesindaja lükkas tagasi ajalehe La Stampa väited, nagu oleks uued kahtlused sundinud Johannes Paulus II õndsaks kuulutamise lükkama edasi järgmisse aastasse, sest mingit kindlat tähtaega polevat selleks paika pandudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles