Paavsti nõunik tahab katoliku kirikus suurpuhastust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lõunaosas asuv Regensburgi katedraal.
Saksamaa lõunaosas asuv Regensburgi katedraal. Foto: AFP / Scanpix

Katoliku kirik vajab arvukate pedofiilia- ja seksiskandaalide tõttu põhjalikku puhastust, leiab paavst Benedictus XVI üks peanõunikest.


La Republica ajalehe küsimustele vastanud kardinal Walter Kasper tõdes, et vaimulike teod alaealiste seksuaalsel kuritarvitamisel on kuritegelikud ja häbiväärsed - need on surmapatud, millega ei ole võimalik leppida, vahendas YLE Uutiset.

Kardinali arvates ei piisa enam sellest, et ainult mõned katoliiklikud maad kontrollivad oma tegevust, vaid kogu katoliku kirik tuleb võtta luubi alla.

Kirikut on viimastel aastatel tabanud hulgaliselt süüdistusi seksuaalkuritegudes. Kõige viimane skandaal vallandus sel nädalal Saksamaal tegutseva Regensburgi Domspatzeni kooris ilmsiks tulnud ahistamiste pärast.

Sama koori juhtis kolme aastakümne vältel ka paavst Benedictus XVI vend Georg Ratzinger.

Regensburgi piiskopi sõnul on teadaolevad pedofiiliajuhtumid toime pandud siiski varem, kuid kirikuametnikud uurivad ka uuemaid kahtlusi, vahendas AFP.

Koori kõrval tegutseva internaatkooli endine õpilane helilooja Franz Wittenbrink rääkis meediale seal toiminud sadistlikust karistamissüsteemist, millega seostusid ka seksuaalsed naudingud. Ta väljendas mõistmatust, kuidas praeguse paavsti vend sellest midagi ei teadnud.

Wittenbrinki süüdistustest kirjutab lähemalt Der Spiegel esmaspäevases numbris. Ka teised koori endised lauljad on tunnistanud pilastamise ohvriks langemist.

Pedofiiliasüüdistustega on viimastel kuudel pidanud tegelema ka teised Saksa kirikuinstitutsioonid, nende seas lõunapoolses Ettali linnas asuv kloostrikool, kus õpilasi olevat aastakümneid seksuaalselt, füüsiliselt ja vaimselt terroriseeritud.

Selle aasta alguses tunnistas üks Berliini elitaarne jesuiitide kool õpilaste süstemaatilist seksuaalset kuritarvitamist 1970. ja 1980. aastatel. Kaks preestrit ja kooli direktor pidid hiljem ametist lahkuma.

Kõigi nende juhtumite peale kokku võib ahistamisohvrite arv küündida juba paarisaja lähedale.

Saksamaa haridusminister Annette Schavan ütles tänases Bild am Sonntagi numbris, et laste seksuaalse ahistamise ja vägivalla suhtes peab olema nulltolerants. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles