Amnesty kritiseeris Põhjamaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägistamine. Pilt on illustreeriv.
Vägistamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Andres Teiss

Põhjamaad, eriti Soome ei võitle piisavalt jõuliselt seksuaalvägivalla vastu, teatas täna inimõigusorganisatsioon Amnesty International.


«Vaatamata Põhjamaade edusammudele naiste ja meeste võrdsuse tagamisel paljudes valdkondades pole vägistamisega seotud juriidilised meetmed endiselt piisavad,» teatas Amnesty rahvusvahelise naistepäeva puhul välja antud raportis.

«Vägistamine ja muu seksuaalvägivald on endiselt häiriv tõelisus, mis mõjutab tuhandete tüdrukute ja naiste elu igal aastal kõigis Põhjamaades,» öeldakse uuringus.

Raport pealkirjaga «Case Closed» väidab, et Taani, Soome, Norra ja Rootsi õigussüsteemides on mitmeid vajakajäämisi, mis muudavad seksuaalkuritegijate süüdimõistmise ja karistamise keeruliseks, vahendas AFP.

Vägistamise ohvriks langenute õigusi kaitseb iseäranis halvasti Soome, mis Amnesty hinnangul pole oma seadusandlust piisavalt kiiresti reforminud.

Kõikjal Põhjamaades antakse politseile teada vaid väiksest osakaalust vägistamistest ning kui seda ka tehakse, jõuab vaid käputäis juhtumeid kohtu ette. Seal aga on õigeksmõistmiste määr ülimalt kõrge, selgus uuringus.

Olukord on ka selles küsimuses halvim Soomes, kus ohvrid annavad politseile teada vaid 2-10 protsendist kõigist vägistamisjuhtumitest, Taanis on vastav protsent 25.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles