Leedu peaminister viib naistepäeval lilli vaid meeskolleegile

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius Foto: AFP/SCANPIX

Kuigi Leedu poliitilises elus naisi ei napi, ei kavatse nood 8. märtsi tähistada, vahendab tänast ajalehte Lietuvos žinos uudistevõrk ELTA. Nendega koos töötavad mehed aga näikse lehe hinnangul ootavad juhtnööre, kuidas täna käituda.

Žinios tõdeb, et kuigi Leedu kalendrites tähistatakse 8. märtsi punase numbriga, on selle püha pidamine võrreldes Nõukogude ajaga hääbumas.

Leht uuris näiteks, mis toimub presidendipalees. Dalia Grybauskaite pressiesindaja Linas Balsys ütles, et sealsele meesperele pole antud mingeid juhtnööre 8. märtsiks. Lehe andmeil pole ka Grybauskaite ise just selle päeva innukaim austaja.

Peaminister Andrius Kubilius naljatas, et tema isiklikus pühade nimekirjas 8. märtsi küll pole, kuid sellegipoolest peab suur osa Leedus võimul olevatest konservatiividest täna pidu, sest nende parteikaaslasel Arvydas Vidžiūnasel on sünnipäev. «Kui te näete mind tänavu 8. märtsil lilledega, ärge mõistke seda vääriti – ma lähen lihtsalt Vidžiūnast õnnitlema,» märkis ta.

Leedu aasta seimiliikme tiitli võitnud Ausrine Pavilioniene aga avaldas kahetsust selle üle, et suurem osa ühiskonnast ei adu 8. märtsi tegelikku tähtsust. «Naisliikumine on ühiskonda edendanud, vabastanud selle soolise ebavõrdsuse stereotüüpidest,» leidis ta. «Vastasel juhul ei saaks naised poliitikuteks, naisi poleks tööjõuturul ja võib-olla poleks isegi rahu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles