Maavärinast räsitud Tšiili sai miljardärist riigipea

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Pinera.
Sebastian Pinera. Foto: NYT/SCANPIX

Tšiili ärimees Sebastian Pinera vannutatakse täna presidendi ametisse. Tema esimeseks proovikiviks on võimsa maavärina ja tsunami tagajärgede likvideerimine.

Järgnevaks neljakas aastaks presidendiks valitud Harvardi ülikooli haridusega ärimees kogus jaanuaris toimunud presidendivalimiste teises voorus ligi 52 protsenti häältest, vahendas AFP.

Tegemist on esimese korraga, mil parempoolsed pärast Tšiilit aastatel 1973-1990 valitsenud kindral Augusto Pinocheti diktatuuri lõppu vasaktsentristidelt võimu võtavad.

Pinera esimeseks ülesandeks on kuu alguses riiki tabanud 8,8-magnituudise maavärina ja selle tagajärjel rannikualasid räsinud tsunamihoiatuse tagajärgede likvideerimine. Võime on kritiseeritud ka seetõttu, et maavärina järel ei antud õigel ajal tsunamihoiatust, mis oleks võinud suuremaid ohvreid vältida. Selle tõttu on oma töö kaotanud mereväe kõrge ametnik ning hüdrograafia- ja okeanograafiateenistuse ülem.

«Me pole maavärina valitsus, me oleme taasatamistööde valitsus,» kinnitas 60-aastane Pinera hiljuti tehtud avalduses. Tema sõnul on tema eesmärgiks tööhõive parandamine, majanduskasv ja ametist lahkuva presidendi sotsiaalpoliitika jätkamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles