Jaapani mereparaad võib kõrge kütusehinna tõttu ära jääda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani mereväelased.
Jaapani mereväelased. Foto: Wikipedia.org

Jaapani merevägi võib kõrge kütusehinna tõttu ära jätta oma pikaajaliste traditsioonidega mereparaadi.


Jaapani mereväe paraad on olnud vaatemänguline etendus juba aastaid, sest sellest võtab osa umbes 100 alust, 200 sõjaväelennukit ja sadu mereväelasi, kuid mereväe esindaja sõnul peab kütusevaru säilitama võimalike katastroofide või hädajuhtumite tarbeks, vahendas

Reuters

.

Sündmusel on pikaajalised ajaloolised traditsioonid, sest üritust pole ära jäetud alates 1954. aastast ja seda saadab iga aasta suur publikuhuvi.

Rekordtasemeni jõudnud toornafta hind ja maailmamajanduse jahtumine sunnib ka jaapanlasi kokkuhoidlikumalt mõtlema. Isegi keiser Akihito kutsus jaapanlasi üles energiatarbimist piirama.

Mereväe esindaja sõnul on nad kulude kokkuhoidmiseks kaalunud vaatemängu korraldamist maismaa lähistel. Lisaks võimaldaks kütusekulusid vähendada ka sõjamasinate aeglasem liikumine.

Jaapani armee kütusekuludeks on selle aasta riigieelarvest eraldatud 100,7 miljardit jeeni (9,3 miljardit Eesti krooni), millest ligi pool läheb mereväe tarbeks.

Kütusehinna tõus on mõjutanud ka kohalikke kalureid, kes soovivad suuremaid riigi dotatsioone ja on viimaste nädalate jooksul korraldanud mitmeid meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles