Saksa ülemkohus käskis suitsukeelu tühistada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mittesuitsetajad versus suitsetajad?
Mittesuitsetajad versus suitsetajad? Foto: Reuters / Scanpix

Saksa föderaalne konstitutsioonikohus asus täna seisukohale, et aasta algusest suuremas osas riigist avalikes siseruumides kehtima hakanud suitsemiskeeld on ebaõiglane väikeste baaride suhtes ning seega vastuolus põhiseadusega.

 

Karlsruhes tegutsev kohus nõustus kaebusega, mille esitasid piirangute vastu kaks Berliini baaripidajat ja üks Baden-Württembergi diskokorraldaja, kes väitsid, et uued eeskirjad seadsid nende äritegevuse ohtu, vahendas Reuters.

Konstitutsioonikohtu president Hans-Jürgen Papier teatas, et kohalikud võimud peavad järgmise aasta lõpuks reeglid ümber tegema ning senikaua tuleb suitsetamist taas lubada baarides ja restoranides, mille pind on väiksem kui 75 ruutmeetrit, kui neis ei ole eraldi suitsetamisala. Lisaks pidas kohus õiglaseks lubada suitsetamist ka diskodel, kuhu pääsevad sisse vaid täisealised tantsusõbrad.

Saksamaal suitsetab peaaegu kolmandik elanikkonnast ning see komme muutus omamoodi vabaduse ja tolerantsuse sümboliks pärast natsirežiimi kokkuvarisemist, kuna Hitler oli üritanud rahvast pahelisest harjumusest jõuga vabastada.

Sellest aastast kehtivad enamikus liidumaadest aga sarnased piirangud avalikes kohtades suitsetamisele, ehkki üleriiklikku keeldu ei õnnestunud valitsusel kahe aasta eest läbi suruda. Konstitutsioonikohtu tänane otsus loob pretsedendi ka teiste samasuguste kaebuste lahendamiseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles