Malaysia osariik uurib kaht abielu 12-aastaste tüdrukutega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kuulsaim lapspruut: 11-aastaselt 30-aastasele mehele naiseks antud jeemenlanna Nojoud Ali, kel õnnestus pärast kuid kestnud seksuaalset ja muud füüsilist vägivalda saada kohtu kaudu lahutus.
Maailma kuulsaim lapspruut: 11-aastaselt 30-aastasele mehele naiseks antud jeemenlanna Nojoud Ali, kel õnnestus pärast kuid kestnud seksuaalset ja muud füüsilist vägivalda saada kohtu kaudu lahutus. Foto: AFP/SCANPIX

Malaysia usuametnikud uurivad riigi põhjaosas asuvas Kelantani osariigis kaht abielu, kus üheks pooleks oli 12-aastane tüdruk, teatab uudistevõrk AFP.

Kelantani usuosakonna juht Mohammad Salleh Mat Jusoh ütles, et nad uurivad, kas sellised liidud said ka islamivõimude heakskiidu. «Samuti kontrollime, kas need abielud pühitsenud isikul oli selliste tseremooniate korraldamise õigus,» lisas ta.

Tema kinnitusel keelavad seadused alla 16-aastaste tüdrukute abiellumise ilma usuametnike heakskiiduta. Nende loal võib Malaysias nimelt paari heita ka alaealiste neidudega.

Inimõiguste liikumine Õed Islamis aga kutsus üles lastega abiellumise lõpetamisele. Nende sõnul esineb seda Malaysias jätkuvalt seetõttu, et seal usutakse, et moslemitüdrukud võib mehele panna niipea, kui nad on jõudnud puberteeti.

«Meie argument on samas see, et puberteedi algus pole märk piisavast küpsusest abieluks,» ütles Marina Mahathir, kes on Malaysia endise peaministri Mahatir Mohamadi tütar ja organisatsiooni Õed Islamis direktor. Ta meenutas, et Malaysia seaduste kohaselt loetakse alla 18-aastaseid inimesi lasteks.

«See auk Islami Perekonna seaduses tuleb sulgeda ka seetõttu, et vältida alla 18-aastaste abielusid,» ütles Mahathir.

Islamiasjade minister Jamil Khir Baharom pani kahtluse alla ka motiivi ühes abielus, kus 40-aastane mees kosis endale naiseks 11-aastase tüdruku. Tema hinnangul võttis mees lapse naiseks oma iha rahuldamiseks. Jamil Khiri andmeil leidis see pulmatseremoonia kõige tipuks aset veel liikuvas autos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles