Saksa katoliku kirik hakkab jahtima pedofiilidest usumehi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI ja Freiburgi peapiiskop Robert Zollitsch.
Paavst Benedictus XVI ja Freiburgi peapiiskop Robert Zollitsch. Foto: AFP/SCANPIX

Saksa katoliku kirik nimetas ametisse piiskopi, kes hakkab jälgima pedofiiliajuhtumeid kirikus.


Freiburgi peapiiskop Robert Zollitsch kohtus täna paavst Benedictus XVI, kes ta ka ametisse nimetas, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ühtlasi vabandas kirik veel kord pedofiilidest preestrite ohvrite ja nende lähedaste ees. «Ma tahan siin Roomas korrata oma kahe nädala eest tehtud vabandust,» lausus Zollitsch Vatikanis pärast kohtumist paavstiga.

«Alaealiste seksuaalne kuritarvitamine on alati õõvastav kuritegu. Ma tahan [...] andeks paluda kõigi nende ees, kes on selliste kuritegude ohvrid.»

Paavsti nõunikud on viimastel nädalatel nõudnud pedofiilia- ja seksiskandaalidesse sattunud katoliku kiriku puhastamist. Nende sõnul on vaimulike teod alaealiste seksuaalsel kuritarvitamisel kuritegelikud ja häbiväärsed.

Kirikut on viimastel aastatel tabanud hulgaliselt süüdistusi seksuaalkuritegudes. Kõige viimane skandaal vallandus Saksamaal tegutseva Regensburgi Domspatzeni kooris ilmsiks tulnud ahistamiste pärast.

Pedofiiliasüüdistustega on viimastel kuudel pidanud tegelema ka teised Saksa kirikuinstitutsioonid, nende seas lõunapoolses Ettali linnas asuv kloostrikool, kus õpilasi olevat aastakümneid seksuaalselt, füüsiliselt ja vaimselt terroriseeritud.

Selle aasta alguses tunnistas üks Berliini elitaarne jesuiitide kool õpilaste süstemaatilist seksuaalset kuritarvitamist 1970. ja 1980. aastatel. Kaks preestrit ja kooli direktor pidid hiljem ametist lahkuma.

Kõigi nende juhtumite peale kokku võib ahistamisohvrite arv küündida juba paarisaja lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles