Iisraeli armee süüdistab last inimkilbina kasutanud sõdureid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina poiss Gaza sektoris.
Palestiina poiss Gaza sektoris. Foto: AP/Scanpix

Iisraeli armee esitas süüdistuse kahele juudiriigi sõdurile, kes väidetavalt seadsid Gaza sõja ajal ohtu palestiinlasest poisi elu, kasutades last enda kaitseks inimkilbina.


Sõjaväe sõnul otsisid sõdurid läbi üht hoonet, kui käskisid 9-aastasel poisil avada kahtlasi pakke, mis sõdurite hinnangul võisid olla lõhkekehad, vahendas BBC News.

Iisraeli seadus keelab sõjategevuses inimkilpi kasutada, samuti on see vastuolus rahusvahelise seadusega.

Iisraeli inimõigusorganisatsioon B'Tselem tervitas juurdlust ning üles läbi viima sõltumatut uurimist armee toime pandud üleastumiste kohta. Seni uurib Iisraeli armee Gaza sõja ajal toime pandud 150 üleastumist.

ÜRO raportööride andmel hukkus 2008. aasta detsembris alanud ja 22 päeva kestnud operatsiooni Valatud Tina käigus 1440 palestiinlast, kellest 431 olid lapsed ja 114 naised. Sõjategevuse käigus hukkus ka kümme Iisraeli sõdurit ja terroriorganisatsiooniks kuulutatud Hamasi raketirünnakutes kolm tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles