Laar: Mistrali müügi suurimad vastased on Venemaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev. Foto: SCANPIX

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Mart Laari sõnul on sõjalaeva Mistral ostu suurimad vastased ilmselt Venemaal, sest sealne sõjatööstus on sellest tõsiselt häritud.

Samuti pole Laari sõnul siiani teada, mida prantslased tegelikult venelastele Mistrali sildi all müüvad - on see korpus, tehnika või hoopis midagi kolmandat. «Prantslased on omal ajal müünud ka tuumatehnikat Iraanile ja teistele «tublidele» riikidele, ja seega võib öelda, et tegemist on traditsiooni jätkamisega,» lisas ta.

Rääkides Euroopa Liidu ja NATO rollist julgeoleku tagamisel tõi Laar välja Gruusia konflikti lõpetamise ja Venemaa sõjalise operatsiooni sisulise nurjamise. «Kindlasti polnud Venemaa eesmärk selles sõjas saavutada Abhaasiale või Lõuna-Osseetiale iseseisvus, vaid vahetada välja valitsus ja allutada selle riigi poliitika jälle oma mõjule,» lausus Laar.

Tema sõnul saavutas EL konsensuse küll mitte tipptasemel ja mitte pikaks ajaks, kuid selle tulemus näitas, kui mõjuvõimas see organisatsioon tegelikult on. Ta lisas, et vähemoluline pole ka ELi vaatlejate hoidmine Gruusia-Vene piiril, sest nendeta oleks ilmselt puhkenud juba teine sõda.

«Vahete-vahel on Euroopa Liidu probleem, et ta ei räägi ise sellest positiivsest, mida ta teeb, ja laseb selle asemel kõigil ennast materdada,» märkis Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles