Läti tähistab langenud leegionäride mälestuspäeva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti politseinikud mulluse leegionäride päeva ajal Riia südalinnas.
Läti politseinikud mulluse leegionäride päeva ajal Riia südalinnas. Foto: Reuters/ScanPix

Täna tähistatakse Läti pealinnas Teises maailmasõjas natsionaalsotsialistliku Saksamaa mundrit kandnud sõjameeste iga-aastast mälestuspäeva, mis tõmbab lõunanaabritele suure meedia tähelepanu.


Eile leidis Riia administratiivkohus, et Riia linnavolikogul polnud ühtegi juriidilist põhjust vanade relvavendade ning teiste organisatsioonide kokkusaamisi ning meeleavaldusi ära keelata, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Kohtu hinnangul polnud ürituste keelamine julgeolekukaalutlustel põhjendatud, kuid linnavõimud on kutsunud inimesi üles üritustest mitte osa võtma ja provokatsioone vältima.

Esimese taotluse esitasid Riia linnavõimudele veteranid-rahvuslased Läti rahvuslikust organisatsioonist Daugavas Vanagi Latvija ehk Läti Daugava Kotkad. Samal ajal soovivad vabadussamba juures koguneda ka valitsusvastased vasakpoolsed eesotsas Jurijs Kotovsiga, et avaldada meelt valitsuse majanduspoliitika ja rahvusliku diskrimineerimise vastu.

Lisaks eespool mainitud organisatsioonidele soovivad vabadusmonumendi lähistel asuva kommivabriku Laima kella juures koguneda ka Läti Antifašistliku Komitee toetajad.

Korraldajad on vaidlustanud otsuse halduskohtus, nagu mullugi. Viidates mullusele pretsedendile, on tõenäoline, et halduskohus tunistab Riia linnavõimude keelu põhiseaduse vastaseks.

Täna kohtuvad endised leegionärid Riia Toomkirikus, kus langenud relvavendade mälestuseks korraldatakse jumalateenistus. Seejärel liiguvad endised sõjamehed rongkäigus läbi vanalinna vabadussamba juurde, et selle jalamile lilli asetada. Hiljem mälestatakse langenuid ka Riia vennaskalmistul.

Hommmikul oli vabadussamba juurde paigutatud piirded ning liiklus südalinnas on piiratud.

Läti ja vene kogukonna vahel pingeid tekitaval aastapäeval mälestatakse 1944. aastal Velikaja jõel peetud lahingut, milles Punaarmee sai Saksa mundris sõdinud Läti üksustelt lüüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles