Leegionäride marssi segavad agressiivsed demonstrandid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teises maailmasõjas Saksa mundrit kandnud endised sõjamehed ja nende toetajad marssisid läbi Riia südalinna.
Teises maailmasõjas Saksa mundrit kandnud endised sõjamehed ja nende toetajad marssisid läbi Riia südalinna. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kuigi Läti politsei pidas tänasel leegionäride mälestuspäeval Riia südalinnas kinni mitmeid agressiivselt meelestatud meeleavaldajaid, möödus tähtpäev siiski rahulikult. 


Üks kinni peetud isikutest karjus Riia Toomkiriku juures antisemiitlikke lööklauseid ning teine kandis plakatit, mis kutsus president Valdis Zatlersit osalema tänasel mälestuspäeval, mitte 9. mai sündmustel, mil tähistatakse Nõukogude Liidu Suures Isamaasõjas saavutatud võitu, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Korrakaitsjad palusid meeleavaldajatel lahkuda, kuid viimased keeldusid, mistõttu olid politseinikud sunnitud nad jaoskonda viima.

Riia Toomkirikus toimus langenud leegionäride relvavendade mälestuseks jumalateenistus. Veidi pärast kella 11 liikusid endised sõjamehed rongkäigus läbi vanalinna vabadussamba juurde, et selle jalamile lilli asetada.

Mixnews.lv teatel marssis rongkäigus vabadusmonumendi juurde hinnnaguliselt 300 veterani ja rahvuslast Läti rahvuslikust organisatsioonist Daugavas Vanagi Latvija ehk Läti Daugava Kotkad, keda saatis Läti Atifašistliku Komittee toetajate sõim, kuid marssijate kaitseks mitmeid ahelikke moodustanud politsei eriüksuslastel õnnestus füüsilist kontakti kahe vastasleeri vahel vältida. 

Ka vabadussamba lähistel kommivabriku Laima kella juures peeti kinni veel mitu meeleavaldajat, kuid nende täpne arv on veel selgusetu. Laima kella juures  kogunesid Läti Antifašistliku Komitee toetajad, kes kandsid plakateid «Peatage leegionäride marss!», «Häbi!» ja «Fašism ei lähe läbi!», mõned plakatid nõudsid ka parlamendi ja valitsuse tagasiastumist.

LETA teatel on vastuoluline tähtpäev möödunud aga rahumeelsemalt kui varasematel aastatel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles