USA kosmoseturist maksab venelastele kallist hinda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kosmoseturist Richard Garriott katselennul Moskva regiooni kohal.
USA kosmoseturist Richard Garriott katselennul Moskva regiooni kohal. Foto: Reuters / Scanpix

Sojuzi pardal peagi kuuenda turistina maailmaruumi lendav ameeriklane Richard Garriott kinnitas avalikult, et maksab selle lõbu eest suure osa oma varandusest.

 

Vene kosmoseagentuur Roskosmos võtab tuntud arvutimängude loojalt lapsepõlveunistuse täitmise eest kokku 30 miljonit dollarit (veidi üle 300 miljoni krooni), vahendas venekeelne BBC.

«Avameelselt rääkides sööb lend suure osa minu varandusest,» tõdes Garriott pressikonverentsil NASA kosmoselendude keskuses Houstonis.

12. oktoobril stardib ta Sojuzi pardal koos kaasmaalase Michael Finke ja venelase Juri Lontšakoviga rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS).

Richard Garriotti isa on endine NASA astronaut Owen Garriott, kes kuulus 1973. aastal esimese USA orbitaaljaama Skylab meeskonda ning osales hiljem ka süstikulendudel.

Kümme päeva vältavale missioonile kavatseb ta kaasa võtta arvutiandmebaasi ehk «surematuse draiveri», mis sisaldab inimkonna suuremate avastuste kirjeldusi ja inimese DNA ehituse koodi.

Sojuziga on varem kosmosesse lennanud viis turisti, kelle kohta Roskosmoses kasutatakse terminit «mitteprofessionaalsed kosmoselendudel osalejad», neist neli olid samuti ameeriklased ning üks lõuna-aafriklane.

Keskmiselt on nad võimaluse eest Maad orbiidilt jälgida maksnud 25 miljonit dollarit igaühe eest.

NASA venelaste sellistes projektides ei osale ning «turistidel» puudub seetõttu võimalus lahkuda rahvusvahelises kosmosejaamas viibides Vene sektorist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles