Tai ekspeaministri naine mõisteti vangi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai kukutatud peaminister Thaksin Shinawatra ja tema abikaasa Pojaman lahkumas kohtumajast Bangkokis.
Tai kukutatud peaminister Thaksin Shinawatra ja tema abikaasa Pojaman lahkumas kohtumajast Bangkokis. Foto: AFP / Scanpix

Tais kahe aasta eest sõjaväelise riigipöördega kukutatud peaministri Thaksin Shinawatra abikaasa Pojaman Shinawatra mõisteti Bangkokis täna süüdi suures maksupettuses, mille eest talle määrati kolmeaastane vabadusekaotus.

Miljonite dollarite endale hoidmises rohkem kui kümne aasta eest perele kuulunud telekomifirma aktsiatega tehtud tehingutelt mõisteti süüdi ka endise valitsusjuhi naise vend ja sekretär, vahendas BBC News. Esimene sai samuti kolme, teine aga kahe aasta pikkuse karistuse.

Esialgu keegi siiski veel trellide taha minema ei pea, sest kohtualused vabastati kautsjoni vastu ning nad lubasid esitada apellatsiooni. Lõppenud protsess on aga vaid üks viiest, mis võimuklanni puudutavad.

Thaksin ise peab varsti ülemkohtu ees hakkama vastust andma ka väidetava korruptsiooni ja peaministri volituste kuritarvitamisega seoses, samuti tulude väidetava varjamise osas, milles süüdistatakse ka teise pereliikmeid.

Tänast kohtuotsuse ettelugemist kanti otse üle riigitelevisioonis ning kohtumaja ette oli kogunenud ka üle tuhande endise valitsusjuhi toetaja, kes kandsid roose ja loosungeid. Kohal olid ka sajad märulipolitseinikud. Kokkupõrkeid meedia andmetel aga ei esinenud.

Sõjaväelise riigipöördega kukutatud Thaksin oma süüd pole tunnistanud ning nimetab temavastaseid uurimisi poliitiliselt motiveeritud aktsiooniks. Pärast võimult kukutamist külmutati ka suur osa tema üüratust varandusest.

Märtsis pagendusest vabatahtlikult kodumaale naasnud ekspeaminister ei tohi küll ise viis aastat poliitikas osaleda, ent tema toetajad võitsid juba mullu detsembris taas valimised ning moodustasid uue valitsuse, mistõttu hakkasid paljud kahtlema, kas süüdistused magnaadi vastu jäävad kohtus vett pidama.

BBC korrespondendi sõnul anti aga mullu heakskiidetud uue põhiseadusega kohtule laialdased volitused poliitikute vastutusele võtmiseks, mis on sellest võimuharust teinud praeguseks võib-olla kõige mõjukama institutsiooni riigis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles