Hawaiil sai kõrini Obama sünnikohas kahtlejatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama koos perega Honolulu loomaaias Havail.
Barack Obama koos perega Honolulu loomaaias Havail. Foto: AFP / Scanpix

Seoses korduvate palvetega tõestada fakti, et president Barack Obama tegelikult ka Hawaiil on sündinud, võib selle USA osariigi parlament vastu võtta eelnõu, mis lubab ametnikel sääraseid nõudeid ignoreerida.


Osariik saab uudisteagentuuri AP teatel nädalas 10-20 e-kirja, milles palutakse neile näidata Obama sünnitunnistust, kuid Hawaii esindajatekoja õiguskomisjon arutas eile eelnõu, mis võimaldab ametnikel eirata isikuid, kes seda korduvalt teevad.

Nn birther-liikumise toetajad usuvad, et Obama poleks tohtinud saada Ühendriikide presidendiks, kuna ta ei olevat tegelikult sündinud USA pinnal, nagu nõuab põhiseadus.

Osariigi võimud on küll korduvalt neile teatanud, et kõik dokumendid tõestavad, et Obama on sünnipärane USA kodanik, kuid birther'ite arvates sellest ei piisa.

Mõned uudishimulikud saadavad osariigi tervishoiuametnikele samu kirju korduvalt ning teabenõuetele vastamine raiskab ametnike aega ja raha, ütles osakonnajuhataja Lorrin Kim.

Kui eelnõu vastu võetakse, võivad ametnikud vajadusel mõne liigagara infonõudja kuulutada «kiuslikuks» ning piirata kaheks aastaks tema õigust omada juurdepääsu riigiandmetele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles