Keelatud ususekt paneb proovile USA-Hiina suhted

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigis keelatud Falun Gongi ususekti liikmed.
Hiina Rahvavabariigis keelatud Falun Gongi ususekti liikmed. Foto: Reuters / Scanpix

Hiinas keelatud maailmaparandamise sekt Falun Gong paneb proovile Washingtoni ja Pekingi niigi keerulised suhted.


Budismi ja maoismi ideede segu jutlustav Falun Gongi liikumine, mis asutati Hiinas 1992. aastal ja seitse aastat hiljem sai kommunistlikus suurriigis ametliku tegevuskeelu, on järjekordseks proovikiviks kahe riigi vahelistes suhetes.

USA Kongressi alamkoda ehk Esindajatekoda võttis pea ühehäälselt teisipäeval vastu resolutsiooni, mis julgustas Pekingit lõpetama sektile kehtestatud tegevuspiirangud ning vabastama tuhandeid ususekti liikmeid, vahendas AFP.

«Esindajatekoda võttis vastu niinimetatud Falun Gongi resolutsiooni, milles tehakse alusetuid süüdistusi ning aetakse segi tõde ja vale,» kommenteeris Hiina Rahvavabariigi välisministeeriumi esindaja Qin Gang. «Hiina on kindlalt sellise resolutsiooni vastu.»

Enamikus elavad selle mediteerimisele pühendunud sekti liikmed Hiinas, kuid budistlikule seadusele Fu Fa tuginev liikumine on Falun Defa nime all laiendanud tegevust ka Põhja-Ameerikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles