Auschwitzi sildivargad mõisteti vangi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagri peasissekäik, mille kohal on kurikuulus silt «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks)
Auschwitzi koonduslaagri peasissekäik, mille kohal on kurikuulus silt «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks) Foto: SCANPIX

Poola kohus mõistis kohaliku meedia andmetel täna poolteiseks kuni kaheks ja pooleks aastaks vangi kolm meest, keda süüdistati Auschwitzi koonduslaagri kurikuulsa väravasildi «Arbeit macht frei» varastamises.

Krakówi kohtu ametnikud pole infot kohe kinnitanud, kuid uudisteagentuuri PAP teatel tunnistasid Radosław M., Łukasz M. ja Paweł S. oma süüd, vahendas AFP.

Meestele määratud karistused ulatusid 18 kuu pikkusest kahe ja poole aasta pikkuse vabadusekaotuseni. Samuti peavad nad maksma 10 000 zlotti (üle 40 000 krooni) trahvi.

Poola raadio teatel tegi kohus kindlaks, et kurikuulsa metallsildi lõhkusid detsembris Oświęcimi linnas asuva koonduslaagri muuseumi värava kohalt kaks venda ja nende kaasosaline, kes toimetasid kolmeks tükiks saetud saagi põhjarannikule.

Kinni on selle skandaalse varguse tõttu peetud veel kaks poolakat: vargad palganud Andrzej S. ning tema ja väidetavalt varguse tellinud rootslase Anders Högstromi vahel sidet pidanud Marcin A.

Poola kohus ootab protsessi jätkamiseks neonatslike vaadetega tuntuks saanud rootslase väljaandmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles