Soomest tuuakse Eestisse ohtlikke akusid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad akud.
Vanad akud. Foto: Keskkonnainspektsioon

Soome toll uurib tosinat keskkonnakuritegu seoses vanade autoakude maalt välja viimisega Kahtlustuse kohaselt tuuakse suurel hulgal keskkonnale ohtlikke akusid Balti riikidesse.


Tolli andmetel on kaubikutega üle mere laevadel Balti riikidesse veetud 35 000 kilo akusid ning see transport tekitab ohtu ka Soome maanteedel, edastas

YLE Uutiset

.

Soome uurijate andmeil hangiti akusid ohtlike jäätmete kogumispunktidest, autoremonditöökodadest ja hoolduskeskustest.

Keskkonnaohtlike jäätmete veos kahtlustatakse mitut isikut, kes on pärit Balti riikidest, kuid uurijate sõnul võivad kuriteo toimepanijateks osutuda ka akusid loovutanud soomlased.

Balti riikidesse saadetud akudest parimaid võidakse uurijate andmeil taaskasutusse suunata, ülejäänuist aga eemaldatakse plii, mille hind maailmaturul on praegu hea. Keskkonnaohtliku tegevuse peamotiiviks ongi uurijate sõnul ikka raha.

Soome tolli hinnangul on tegemist uue ilminguga keskkonnakuritegude hulgas, mida üritatakse kiiresti välja juurida. Toll, keskkonnakaitsega tegelevad ametnikud ja laevafirmad plaanivadki juba operatsiooni Soome ja Eesti vahelise laevaliikluse kontrollimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles