USA-Vene uut tuumalepet oodatakse varsti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov juhatamas oma USA ametiõde Hillary Clintonit pressikonverentsile.
Vene välisminister Sergei Lavrov juhatamas oma USA ametiõde Hillary Clintonit pressikonverentsile. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

USA ja Venemaa välisministrid ennustasid kohtumisel Moskvas neljapäeval, et kahe suurriigi vahel sõlmitakse uus tuumarelvastust piirav lepe juba õige varsti, sest pingelisi läbirääkimisi on saatnud lõpuks edu.


Genfis peetavatel kõnelustel üritatakse kokkuleppele jõuda 1991. aastal sõlmitud strateegiliste relvade kärpimise leppe START asendamise üle, sest viimane aegus detsembris, edastas AFP.

«Me edeneme põhjapanevalt uue START-leppe küsimuses,» kinnitas eile USA riigisekretär Hillary Clinton pärast kohtumist oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga. «Tulemused viimaselt läbirääkimistevoorult annavad meile usku, et me jõuame lõppkokkuleppeni peagi.»

Lavrov kinnitas samuti, et jõutud on lõpusirgele. «Me loodame, et õige varsti teatavad läbirääkijad, et nende töö on viidud lõpule,» kinnitas ta.

USA ja Venemaa esindajad ei suutnud uue lepingu osas kokkuleppele jõuda esmalt presidentide Barack Obama ja Dmitri Medvedevi ühel meelel tähtajaks seatud 2009. aasta lõpuks, mis oli löögiks püüdlustele omavahelisi suhteid parandada.

Moskvas viibiv Clinton kohtub täna ka president Medvedevi enda ja peaminister Vladimir Putiniga - viimast peavad paljud endiselt reaalselt tähtsaimaks otsustajaks Vene võimukoridorides.

Kahe suurriigi vahel oli märgata erimeelsusi ka eile, kui jutuks tuli uue Iraani tuumajaama rajamine. Clintoni sõnul oleks selle avamine ennatlik olukorras, kus jätkuvad vaidlused islamivabariigi tuumaprogrammi üle. Putin aga oli varem teatanud, et uus reaktor, mida ehitab Vene ettevõte lõunapoolsesse Bushehri linna, lülitatakse võrku juba suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles