Sakslased leiutavad nähtamatuks tegevat mantlit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D-filmi vaatajad kinos.
3D-filmi vaatajad kinos. Foto: AP / Scanpix

Saksa teadlased tutvustasid maailmale uut tehnoloogiat, mis suudab valguslaineid painutades peita kolmemõõtmelisi objekte, nagu muinasjuturaamatutest tuntud nähtamatuks tegevad mantlid.


Mainekas teadusajakirjas Science avaldatud tulemused võivad tulevikus teha võimalikuks ka suuremate asjade nähtamatuks muutmise, ent esialgu ei soovinud uurijad avastuse kõikvõimalikes rakendustes spekuleerima hakata.

«Praegu on need... katmisseadmed lihtsalt ilus ja põnev näide sellest, mida muundamisoptika teha suudab,» tunnistas Karlsuhe Tehnoloogia Instituudis töötav Tolga Ergin.

Muundamisoptikas kasutatakse kunstlikult loodud metamaterjale, mis juhivad ja mõjutavad valgust. Ergin ja tema kolleegid kasutasid oma silmapetteseadme loomisel footonkristalle, mille struktuur meenutab puudevirna.

Selle moonutava kattega suudeti varjata imepisike kühm kulla pinnal - umbes nagu peidetakse väike asi vaiba alla ja siis tehakse nähtamatuks nii sellest tekkinud kühm kui ka vaip.

Teadlaste loodud «mantel» koosnes erilistest läätsedest, mis toimivad nii, et painutavad osaliselt valguslaineid ja suruvad maha valguse, mis kühmult laiali hajub.

Reutersiga telefonitsi vestelnud Ergini sõnul on see väga põnev, sest inimesed on alati mõelnud võimalusele olla nähtamatu või saada endale nähtamatuks tegev mantel.

«See on esimene põhimõtteline tõend. See näitab, et see moodus töötab,» rõõmustas teadlane. Samas lisas ta, et kulub veel palju aastaid enne, kui midagi nii suurt, nagu inimene või auto või tank, suudetakse sellisel viisil silme alt kaduma panna.

«Muundamisoptika vallas on pakutud välja erinevaid seadmeid, nagu kiirekoondajad, kiirenihutajad, superantennid, mis koguksid valguse kõigist suundadest ühte punkti, ning palju-palju muud,» rääkis Ergin ajakirjanikule.

Saksa teadlase sõnul on praegu väga raske öelda, mida tulevik toob, kuid tööpõld on tema arvates kindlasti väga lai ja võimalused väga suured.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles