Rootsi valitsus tahab uusi tuumajaamu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi suurimas tuumajaamas Ringhalsis on neli reaktorit.
Rootsi suurimas tuumajaamas Ringhalsis on neli reaktorit. Foto: SCANPIX

Rootsi paremtsentristlik valitsus on otsustanud saata oma paljuvaieldud eelnõu uute tuumajaamade rajamisest riigipäeva heakskiitmiseks.


See küsimus otsustati täna hommikul toimunud valitsuse istungil, vahendas

YLE Uutiset

.

Kompromissettepaneku kohaselt saaks praegused kümme tuumareaktorit Rootsis asendada uutega, kuid tuumaenergia tootmise üldmahtu ei suurendataks.

Rootsi praegused tuumajaamad on ehitatud 1970.- 1980. aastatel. Nende eluiga on usutavasti järel veel vähemalt kümme aastat.

Parlamenti saadetavas valitsuse kavas piiratakse uute ehitatavate reaktorite määra kümnega ehk siis nende koguarv riigis ei suureneks.

Samas ei pruugi valitsuse eelnõu läbi minna, sest kogu paketi nurjamiseks piisaks vaid nelja koalitsioonipoliitiku üleminekust vastasleeri.

Eriti keeruline on eelnõu seedida Keskpartei poliitikutele, sest see jõud on traditsiooniliselt olnud tuumaenergia vastu.

Rootsi praegune moderaatide juhitav valitsus tegi aga juba eelmisel talvel põhimõttelise otsuse, mille kohaselt võib juba olemasolevate jaamade asemele uusi ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles