Lähis-Ida kvartett nõudis Iisraelilt asunduste peatamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida rahukvartett tegi Moskvast karmisõnalise avalduse Iisraeli suunas. Pildil vasakult: kvarteti erisaadik Tony Blair, USA riigisekretär Hillary Clinton, Vene välisminister Sergei Lavrov, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ja ELi välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton.
Lähis-Ida rahukvartett tegi Moskvast karmisõnalise avalduse Iisraeli suunas. Pildil vasakult: kvarteti erisaadik Tony Blair, USA riigisekretär Hillary Clinton, Vene välisminister Sergei Lavrov, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ja ELi välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton. Foto: AFP / Scanpix

Moskvas täna nõu pidanud rahvusvaheline kvartett Lähis-Ida rahuprotsessi vahendamiseks kutsus Iisraeli tungivalt üles külmutama asundustegevust okupeeritud Palestiina aladel.


ÜRO peasekretär Ban Ki-moon mõistis otsesõnu hukka juudiriigi hiljutise teate plaanist ehitada uusi asunduskodusid Ida-Jeruusalemma alale, mille kuulumist Iisraelile rahvusvaheline üldsus ei tunnista, vahendas http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8575723.stm.

Iisraeli teade õõnestas ka USA püüdlusi taaskäivitada kaudsed kõnelused Iisraeli ja Palestiina vahel. Ban kohtus täna Moskvas nii USA, ELi kui ka Vene välisministriga, kellega ühiselt koostati juudiriigi suhtes üsna karmisõnaline avaldus.

Ban rõhutas, et kvarteti eesmärgiks on jõuda rahukokkuleppeni, sealhulgas iseseisva Palestiina riigi rajamiseni, kahe aasta jooksul.

Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat tervitas kvarteti avaldust ning vaatlejate sõnul on pall nüüd taas Iisraeli väljakupoolel.

Iisraeli käresõnaline välisminister Avigdor Lieberman seevastu leidis, et kvarteti pakutud ajagraafik on ebarealistlik ja ignoreerib juudiriigi viimase enam kui pooleteise aastakümne püüdlusi palestiinlastega läbi rääkida.

Kvarteti kohtumise ajal vallandusid pinged taas okupeeritud Läänekalda alal asuvas Hebroni linnas, kus palestiinlased loopisid Iisraeli sõdureid kividega. Neile vastati pisargaasiga.

Gaza sektorist tulistati aga taas üks rakett juudiriigi alale, mis küll kedagi ei vigastanud. Eile tulista öösel õhulöökidega kuue sihtmärgi pihta suletud tsoonis, kust teateid tõsistest vigastustest pole siiski saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles