USA-Venemaa uus tuumalepe võidakse sõlmida aprillis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Venemaa pikendasid mullu ajutiselt START-1 lepingut, mis näeb ette tuumarelvastuse vähendamist.
USA ja Venemaa pikendasid mullu ajutiselt START-1 lepingut, mis näeb ette tuumarelvastuse vähendamist. Foto: SCANPIX

Vene mõjukas ajaleht Kommersant kirjutas diplomaatilistele allikatele viidates, et Washington ja Moskva sõlmivad uue tuumarelvastust piirava leppe aprilli alguses.


«Uus tuumalepe on valmis,» ütles anonüümseks jääda soovinud allikas, kelle sõnul allkirjastatakse uus lepe Tšehhi pealinnas Prahas, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vene meedia teatel võivad kahe suurriigi presidendid uue leppe allkirjastada juba enne 12-13 aprilli toimuvat kohtumist.

Genfis peetavatel kõnelustel üritatakse kokkuleppele jõuda 1991. aastal sõlmitud strateegiliste relvade kärpimise leppe START asendamise üle, sest viimane aegus detsembris. Allika kinnitusel tegelevad läbirääkijad praegu vaid inglise- ja venekeelse versiooni sõnastuse kooskõlastamisega.

USA ja Venemaa esindajad ei suutnud uue lepingu osas kokkuleppele jõuda esmalt presidentide Barack Obama ja Dmitri Medvedevi ühel meelel tähtajaks seatud 2009. aasta lõpuks, mis oli löögiks püüdlustele omavahelisi suhteid parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles