Raevu päev Vladivostokis: sajad venelased tulid tänavatele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raevu päeva meeleavaldused Venemaa linnades.
Raevu päeva meeleavaldused Venemaa linnades. Foto: Reuters/ScanPix

Tänane üleriigiline protestipäev, mida on Vene meedias nimetatud ka raevu päevaks, algas Kaug-Idas Vladivostokis, kus sajad meeleavaldajad avaldasid rahulolematust föderaal ja kohaliku valitsuse poliitikaga.


Vaatamata külmale ja võimude vastuseisule kogunes AFP andmetel ligi tuhat, Reutersi teatel 1500 meeleavaldajat tänavatele. Paljud neist kandsid plakateid «Ei uutele maksudele», «Aitab oligarhide poputamisest rahva kulul!», «Putin lase end maha!».

Kuigi varem olid võimud meeleavalduse keelanud, saavutati miitingu korraldajate ja kohalike võimude kohtumist kokkulepe.

Meeleavaldajad nõudsid nii föderaal- kui kohaliku omavalitsuse tagasiastumist ning kuberneride otsevalimise taastamist, mis lõpetati praeguse peaministri Vladimir Putini presidendiks oleku ajal 2004. aastal.

Siiski keskendus meeleavaldus rohkem majandusküsimustele. Näiteks nõuti veokite tollimaksu langetamist, mis lööb just valusasti Kauk-Idas elavate venelaste rahakoti pihta. Nõuti ka tariifide vähendamist, pensionide tõstmist ja laevaehitustehastes tootmise jätkamist. 

«Inimestel pole enam mõtet elada ja nad süüdistavad valitsust,» lausus Kremli-vastase liikumise Solidaarsus toetaja Aleksander Krinitski Reutersile. «Meil pole muud valikut kui tänavatele tulla.»

Niinimetatud raevu päeval leiab Venemaal aset kümneid meeleavaldusi, millest võtavad osa opositsioonilise liikumise Solidaarsuse, kommunistliku partei, Venemaa autoomanike föderatsiooni ning mitmete teiste organisatsioonide toetajad.

Korraldajate teatel on suuremaid meeleavaldusi täna oodata Moskvas, Peterburis ja Sirberi linnas Irkutskis. Samuti on miitinguid oodata Novosibirskis, Omskis, Krasnodaris, Kaasanis, Jekaterinburgis, Jaroslavis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles