Miilits ajas Moskvas meeleavaldajad laiali

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raevu päeva meeleavaldused Venemaa linnades.
Raevu päeva meeleavaldused Venemaa linnades. Foto: Reuters/ScanPix

Miilits ajas tänasel niinimetatud raevu päeval Venemaa pealinnas laiali sanktsioneerimata meeleavalduse, millest võttis osa hinnanguliselt sada inimest.


Raadiojaama Ehho Moskvõ võrgukülje andmetel peeti Puškini väljakul kinni umbes 60 meelevaldajat. Lisaks sulgesid julgeolekujõud tänava, et meeleavaldajad ei saaks rongkäigus marssida, vahendas AFP.

«Täna on meie liikumine solidaarne teiste riigis toimuvate väljaastumistega, kus kutsutakse Putini valitsust tagasiastuma. Tema poliitika kriisi ajal ei tööta!" lausus nooremapoolne aktivist Sergei Udaltsov ajakirjanikele hetk enne vahistamist.

Miilits pidas meeleavaldajaid kinni ka Arhangelskis ja Novosibirskis. Irkutskis kogunes ligikaudu 500 meeleavaldajat, kes muu hulgas nõudsid ka võimude otsuse tühistamist, mis lubas kohalikul Baikalski tselluloosi- ja paberikombinaadil juhtida oma reoveed Baikali järve.

Kaliningradis osales miitingul samuti pooltuhat inimest, kes kandsid kirurgimakse ja vaikisid demonstratiivselt. Peterburi meeleavaldusest võttis osa tuhatkond protestijat, kes nõudsid nii valitsuse tagasiastumist ja madalamaid makse munitsipaalteenustele.

«Kui Venemaa liiderkonnas ei toimu lähima tuleviku jooksul muudatusi, siis meie riik lakkab eksisteerimast. See vajub korruptsiooni ja oskamatu sisepoliitika tõttu kokku,» kommenteeris Peterburi meeleavaldusel osalenud 43-aastane Vadim Aleksandrov.

«Ma tulin, sest ma olen mures elektri- ja gaasihinna tõusu pärast. Mul on väike pension ja ma pean kuidagi ära elama,» lisas 72-aastane pensionär Ivan.

Enamiku ürituste korraldajaks oli Kremli pealiinile alternatiivi pakkuv organisatsioon Solidaarsus, mis üritab riiki tabanud majanduskriisi kasutada võimalusena võita rahva toetus.

Opositsioonilise liikumise väitel sulgesid võimud ekstremismile viidates nende veebilehe, kus oli info kavandatavate meeleavalduste kohta.

Niinimetatud raevu päeval leiab Venemaal aset kümneid meeleavaldusi, millest võtavad osa opositsioonilise liikumise Solidaarsuse poolehoidjate kõrval osa ka kommunistliku partei, Venemaa autoomanike föderatsiooni ning mitmete teiste organisatsioonide toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles