Karzai kohtus Afganistani mässulistega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamid Karzai.
Hamid Karzai. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistani keskvõimul on õnnestunud meelitada osa mässulisi kõnelustelaua taha, et arutada võimalusi islamiäärmuslaste keskvõimu vastase ülestõusu lõpetamiseks.

Afganistani valitsuse pressiesindaja teatel pidas president Hamid Karzai esimest korda kõnelusi ühe mõjukama mässuliste liidri Gulbuddin Hekmatyari rühmituse Hezb-i-Islami esindajatega, vahendas BBC News.

Talibani kõrval suuruselt teise mässuliste rühmituse võitlejad tegutsevad peamiselt Afganistani idaosas ning jagavad taliibidega paljusid eesmärke, ent viimastel kuudel on kahe jõu vahel toimunud kokkupõrkeid.

USA võimud on kunagi nende enda toetusel Nõukogude Liidu vastu sõdinud mudžahideeni ja endise peaministri Hekmatyari terroristina tagaotsitavaks kuulutanud.

Hezb-i-Islami delegatsiooni juhtis teine endine Afganistani peaminister Qutbuddin Helal ning rühmituse nõudmiste seas on nii võõrvägede lahkumine riigist juba suveks kui ka uute valimiste korraldamine aasta jooksul ja uue konstitutsiooni kehtestamine.

Kabulis mõne päeva eest peetud kõnelused olid vaatlejate sõnul siiski vaid ettevalmistava iseloomuga. Mõne nädala pärast peaks aga riigis president Karzai üleskutsel toimuma suurem rahukohtumine. Samal ajal jätkavad USA juhitud väed lõunapoolsetes provintsides pealetungi Talibani vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles