Iisrael ei loobu asunduste rajamisest okupatsioonitsooni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters/ScanPix

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kinnitusel ei loobu juudiriik vastuolulisest kavast rajada okupeeritud Ida-Jeruusalemma 1600 uut elamut.


«Jeruusalemm ei ole asundus, see on meie pealinn,» lausus Washingtoni külastanud valitsusjuht, kelle sõnul on Iisraelil õigus oma pealinnas asundusi rajada, vahendas BBC.

Ühendriikides tegutseva Iisraeli suurima lobiorganisatsiooni Ameerika Iisraeli Avalike Suhete komitee (AIPAC) ees peetud kõnes kaitses Netanyahu Iisraeli seisukohti ja märkis, et juudid ehitasid Jeruusalemma juba 3000 aasta eest ja ehitavad ka täna.

Iisrael on Jeruusalemma pealinnaks kuulutanud aga ühepoolselt ja enamik riike tunnustab Iisraeli pealinnana Tel Avivi. Okupeeritud Ida-Jeruusalemma soovivad palestiinlased aga enda tulevase riigi pealinnaks.

Netanyahu hinnangul ei takista asunduste laiendamise tulevikus Palestiina riigi väljakuulutamist. Tema sõnul soovib Iisrael, et palestiinlased oleksid nende naabrid, kes elavad vabalt. Seejuures tegi valitsusjuht Palestiina liidrile Mahmoud Abbasile ettepaneku naasta Gaza sõja tõttu katkenud rahuläbirääkimistele.

Iisraeli lähim liitlane rahvusvahelisel areenil USA ei tunnista asunduste laiendamise seaduslikkust ja nõuab selle lõpetamist, et Lähis-Ida rahulepinguga edasi minna. USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda okupatsioonitsoonides.

1967. aasta konflikti käigus okupeerisid Iisraeli väeüksused Palestiina territooriumi, sealhulgas Ida-Jeruusalemma, Golani kõrgendiku ja Jordani jõe läänekalda. Läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas elab üle poole miljoni iisraellase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles