Daimlerit süüdistatakse altkäemaksu andmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mercedes-Benzi sümbolimärgid.
Mercedes-Benzi sümbolimärgid. Foto: SCANPIX

Saksa autotootjat Daimlerit süüdistatakse USA seaduste alusel üle kümne aasta väldanud ulatuslikes rahvusvahelistes altkäemaksudes.

USA justiitsministeeriumi poolt esitatud hagi järgi andis Daimler aastatel 1998-2008 süstemaatiliselt altkäemakse vähemalt 22 riigi valitsusametnikele.

Dokumentidest selgub, et firma pakkus ametnikele soodsate valitsuslepingute eest kõikvõimalikke kingitusi alates sularahast ja lõpetades ahvatlevate ametipositsioonidega.
Nii näiteks korraldanud Daimler firmasisese internatuuri ühe Hiina naftafirma ostujuhile ja viimase tüdruksõbrale. Samuti maksti sellele ametnikult väidetavalt 2223 eurot selle eest, et ta koos pojaga 2004. aasta juulikuus ühte veoautode võidusõitu vaatamas käis.

2002. aastal andis firma väidetavalt 57 000 eurot Hiina riikliku energiafirma Sinopeci ametniku abikaasale - vaid paar päeva pärast seda, kui Sinopec kirjutas alla Daimleri veoautode ostu lepingule. Justiitsministeeriumi andmetel maksti nimetatud rahasumma ametniku abikaasale nn konsultatsiooni eest, mis tegelikkuses aset ei leidnud.

«Teatud juhtudel kasutas Daimler altkäemaksude edastamiseks USAs või mujal maailmas registreeritud riiulifirmade pangakontosid,» seisab hagis, kus väidetakse ühtlasi, et altkäemaksud olid seotud tehingutega Venemaal, Türgis, Egiptuses, Hiinas, Nigeerias, Iraagis ja mujal.
Daimler keeldus süüdistusi kommenteerimast enne, kui asi 1. aprillil Washingtoni kohtus arutlusele tuleb.

Bussi- ja veoautomüügiga seotud altkäemaksudes on Daimlerit süüdistatud juba alates aastast 2004. Samuti on USA finantsjärelevalveinspektsioon algatanud nende osas uurimise, mis ekspertide hinnangul võib tuua kaasa sadade miljonite dollarite suurused trahvisummad.

Alates esimeste süüdistuste esitamisest on paljud keskastme juhid Daimlerist lahkunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles