USA-Vene tuumalepe sõlmitakse Prahas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama mullu aprillis Prahas Hradcany väljakul.
Barack Obama mullu aprillis Prahas Hradcany väljakul. Foto: AFP / Scanpix

Praha võõrustab suure tõenäosusega Washingtoni ja Moskva vahelise uue tuumarelvastust piirava leppe allkirjastamistseremooniat, kuna Tšehhi ametnikud teatasid täna, et on kiitnud heaks vastavasisulise USA palve.


Kindlat kuupäeva veel määratud aga pole. Välisministeeriumi pressiesindaja Jiri Benes ütles AFP-le, et selle otsustavad USA ja Venemaa. Moskva on korduvalt väljendanud soovi, et lepe sõlmitaks just Prahas, lisas Benes.

Vene meedia teatel tahavad osapooled 1991. aastal sõlmitud strateegiliste relvade kärpimise ehk START-leppe allkirjastada enne seda, kui Ühendriigid korraldavad 12.-13. aprillil Washingtonis tuumajulgeoleku alase tippkohtumise.

Kui nii läheb, naaseks USA president Barack Obama Prahasse enam-vähem täpselt aasta pärast oma kuulsat kõnet Tšehhi pealinnas, kus ta kirjeldas oma nägemust tuumavabast maailmast.

Washington ja Moskva peavad enne aga lepingu osas üksmeelele jõudma. Eile ütles Venemaa relvajõudude peastaabi ülem Nikolai Makarov, et praegu on lahendamata veel viis protsenti küsimustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles