Sõjakuritegudes süüdistatavad Iisraeli sõdurid astusid tribunali ette

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina poiss Gaza sektoris.
Palestiina poiss Gaza sektoris. Foto: AP/Scanpix

Kaks Iisraeli armee sõdurit astusid täna kodumaal tribunali ette, et anda aru süüdistuste kohta, mille kohaselt nad seadsid Gaza sõja ajal ohtu palestiinlasest poisi elu.


Väidetavalt kasutasid juudiriigi sõdurid 2008. aasta detsembris alanud ja 22 päeva kestnud sõjalise operatsiooni Valatud Tina käigus 9-aastast poissi enda kaitseks inimkilbina, kui nad otsisid läbi üht hoonet, milles sõdurite hinnangul võisid olla peidetud lõhkekehad, vahendas AFP.

Kaht Givati jalaväebrigaadi sõdurit süüdistatakse sõjaseaduste rikkumises. Iisraeli seadus keelab sõjategevuses inimkilpi kasutada, samuti on see vastuolus rahusvahelise seadusega.

Üks süüalustest ütles raadiole antud usutluses, et nad tema ja tema kaaslase üle mõistetakse kohtus rahvusvahelise pahameele tõttu. «Nad otsivad, keda terve maailma ees süüdistada,» ütles üks sõdur. «Kahjuks olid need inimesed, kes tegelikkuses midagi ei teinud.»

ÜRO raportööride andmel hukkus 2008. aasta detsembris alanud ja 22 päeva kestnud operatsiooni Valatud Tina käigus 1440 palestiinlast, kellest 431 olid lapsed ja 114 naised. Sõjategevuse käigus hukkus ka kümme Iisraeli sõdurit ja terroriorganisatsiooniks kuulutatud Hamasi raketirünnakutes kolm tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles