Kõrgõzstani tulpide revolutsioonist möödus viis aastat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aastal Kõrgõzstani pealinnas Biškekis toimunud opositsiooni meeleavaldus.
2005. aastal Kõrgõzstani pealinnas Biškekis toimunud opositsiooni meeleavaldus. Foto: AP/Scanpix

Kõrgõzstanis meenutati viie aasta eest aset leidnud sündmusi, mille käigus kukutasid opositsioonijõud võimult riigi presidendi Askar Akajevi.


«Pärast revolutsiooni saabus kaos,» kirjeldas revolutsiooni järel Kõrgõzstani presidendiks kerkinud toonane opositsiooniliider Kurmanbek Bakijev, kelle sõnul õnnestus tema režiimil selles viiemiljonilise elanikkonnaga Kesk-Aasia riigis pärast rahutusi taas kord majja lüüa, vahendas AFP.

«Me tegime kõvasti tööd, et säilitada kord, ennetada maa endale haaramist ja rüüstamist. Tänu jumalale õnnestus inimohvreid vältida,» lisas tänavu juulis tagasi valitud riigipea. Lääneriigid ja opositsioon viitasid aga valimistel toimunud ulatuslikele rikkumistele ja sellega kaasnenud pettusekahtlustele.

Üle 3000 opositsiooni toetaja kogunes läinud nädalal pealinna Biškeki tänavatele, et avaldada meelt inimõiguste rikkumise, opositsioonilise meedia tegevuse takistamise ja valitsuse majanduspoliitika vastu.

Opositsiooniliider Azimbek Beknazarov ütles ajakirjanikele, et Bakijevil on tänase päeva lõpuni aega, et opositsiooni nõudmisele järele anda. «Me ootame tänase päeva lõpuni. Siis asub opositsioon tegutsema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles