Väikese Merineitsi skulptuur saadeti Hiinasse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikese Merineitsi pronksskulptuur saadeti Hiinasse.
Väikese Merineitsi pronksskulptuur saadeti Hiinasse. Foto: AFP/SCANPIX

Sajad rahvuslippe lehvitavad taanlased kogunesid pealinna Kopenhaageni sadama juurde, et jätta mõneks ajaks hüvasti linna kuulsaima skulptuuri Väikese Merineitsiga.


Skulptuur saadetakse Hiina suuruselt teises linnas Shanghais tänavu toimuvale maailmanäitusele, kus armastatud kuju leiab Taani paviljonis endale kaheksaks kuuks ajutise kodu, vahendas AFP.

«See paneb mu südame valutama,» lausus õpetaja ametit pidav Christa Rindom, kes oli Väikest Merineitsit ära saatma tulnud oma kaheksaaastasae poja Ludvigiga. «Ma igatsen teda, kuigi ma olen uhke, et ta saab ringi reisides maailma näha ja Taanit esindada.»

Väike Merineitsi on Taani skulptori Edvard Erikseni teos, millega ta avaldas austust oma kaasmaalasele, muinasjutuvestjale Hans Christian Andersenile. Praeguses asukohas, Kopenhaageni sadamas seisab 125 sentimeetri pikkune ja 175 kilo kaaluv kuju alates 1913. aastast.

Pronksskulptuuri külastab aastas rohkem kui miljon turisti ning kuju on korduvalt vandaalide rünnaku alla sattunud. Näiteks on ta kaotanud mitu korda pea ja käe, samuti on ta mitmeid kordi värviga üle valatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles