Iraagi peaminister ei tunnista kaotust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iyad Allawi toetajad rõõmustamas valimistulemuste üle peamiselt sunniitidega asustatud Adhamiya linnaosas Bagdadis.
Iyad Allawi toetajad rõõmustamas valimistulemuste üle peamiselt sunniitidega asustatud Adhamiya linnaosas Bagdadis. Foto: NYT / Scanpix

Iraagis märtsi esimesel poolel toimunud valimised on riigi keskvalimiskomisjoni teatel napilt võitnud ekspeaministri Iyad Allawi ilmalik blokk, kuid praegune valitsusjuht Nuri al-Maliki keeldus kaotust tunnistamast.



Allawi leer võitis parlamendis kaks kohta rohkem kui Maliki allianss, aga sellest ei piisa absoluutseks enamuseks, vahendas AFP uudisteagentuur reedel avalikustatud ametlikke valimistulemusi.

Praegune peaminister teatas tulemuste avalikustamise järel, et need pole siiski lõplikud, lubades taotleda häälte uuesti ülelugemist väidetavate rikkumiste pärast senises protsessis.

Allawi seevastu teatas oma valmisolekust teha koostööd «kõigi pooltega» uue valitsuse moodustamiseks.

ÜRO saadik Iraagis Ad Melkert nimetas tulemusi usaldusväärseks ning kutsus erakondi neid tunnistama. Valimiste võitjal on seaduse järgi kuu aega uue koalitsiooni kokkupanemiseks.

325-kohalises parlamendis saab Allawi blokk Iraqiya 91 kohta, Maliki partei Seaduslik Kord 89 kohta ja šiia usugruppide Iraagi Rahvusallianss 70 kohta, kurdide liit Kurdistania 43 kohta.

Iraagi julgeolekuametnikud hoiatasid samal ajal, et kui koalitsioonikõnelused venivad, võib see anda mässulistele jõududele ja terroristliku Al-Qaeda võitlejatele võimaluse riiki uuesti destabiliseerida.

Nende hoiatuste kinnituseks toimus reedel verine kaksikplahvatus Bagdadist kirde poole jäävas Khalese linnas, kus hukkus viimastel andmetel üle poolesaja inimese ning veel rohkem oli vigastatuid.

USA valitsus on lubanud oma viimased lahingüksused Iraagist välja viia selle aasta augustis ning loovutada julgeoleku tagamine riigis täielikult kohaliku keskvalitsuse kontrolli alla.

Washingtonis loodetakse seetõttu väga näha, et valimistejärgne poliitiline olukord Iraagis laabuks kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles