Reini jõgi osutus Saksamaal arvatust lühemaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reini jõgi voolab läbi kuue riigi.
Reini jõgi voolab läbi kuue riigi. Foto: Wikipedia.org

Euroopa pikimate jõgede hulka kuuluvat Reini jõge on pool sajandit peetud ekslikult ligi sada kilomeetrit pikemaks, kui see tegelikult on, selgus saksa teadlase uuringust.

1320 kilomeetri pikkuseks paljudes teatmeteostes märgitud jõe tegelik pikkus on hoopis 1230 kilomeetrit ning ilmselt on kunagi lihtsalt numbrid trükis segamini läinud, vahendas YLE Uutiset.

Süddeutsche Zeitung usutluses tunnistas jõe ökoloogiat uuriv Kölni ülikooli bioloog Bruno Kremer eksituse avastamist pärast seda, kui ta oli tutvunud rohkem kui poolesaja entsüklopeedia ja õpikuga.

Kremer pani tähele, et kõigis neis oli Reini pikkuseks märgitud kas 1230 või siis 1320 kilomeetrit. Eriliseks tegi aga avastuse see, et kõigis vanades teostes kuni 1960. aastani oli jõgi märgitud lühemaks.

Teadlase arvates võib andmete järsku muutumist selgitada vaid arusaamatu numbrisegadusega, mille tagajärjel trükiti poole sajandi eest kooliõpikutesse ekslikult vale arv.

Reini jõe tegeliku pikkuse kindlakstegemiseks uuris ta uuesti ka topograafilist kaardimaterjali. Süddeutsche Zeitungi andmetel on Hollandi riikliku veeameti eksperdid mõõtnud Reini pikkuseks 1232 kilomeetrit.

Saksa õpikute väljaandjad lubasid andmed parandada kohe, kui riigivõim need õigeks kinnitab. Šveitsi Alpidest alguse saav Reini jõgi voolab oma teel ookeanini läbi kuue maa territooriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles