Briti alamkoja väliskomisjon ei pea USA-suhet enam «eriliseks»

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Gordon Brown oma abikaasaga tervitamas koduuksel USA presidenti Barack Obamat ja tema naist (kaks keskmist).
Briti peaminister Gordon Brown oma abikaasaga tervitamas koduuksel USA presidenti Barack Obamat ja tema naist (kaks keskmist). Foto: Reuters / Scanpix

Briti valitsus peaks parlamendisaadikute arvates olema tulevikus «vähem aupaklik» oma tähtsaima liitlase USA suunas ning valmis ütlema Washingtonile vajadusel ka «ei».

Parlamendi alamkoja välisasjade komisjon arvas ka, et on vale rääkida «erilisest suhtest» kahe riigi vahel, kui edendatakse teisigi liite, vahendas BBC News.

Samas nõustuti siiski, et side maade vahel on «sügav ja väärtuslik» ka praegu. Briti välisministeerium nimetab sidet Ameerika Ühendriikidega jätkuvalt unikaalseks.

Parlamendikomisjoni hinnangul ei peegelda fraas «eriline suhe» enam moodsat Inglise-Ameerika suhtlust. Selle termini tõi käibele Winston Churchill enam kui kuue aastakümne eest peetud kuulsas «raudse eesriide» kõnes.

Komisjon leidis, et ehkki Suurbritannia ja USA vahel on endiselt tihedad sidemed, pole Ühendkuningriigi majanduslik ja sõjaline mõju enam see, mis ta vanasti oli - seega võib väljend «eriline suhe» oma ajaloolises mõttes olla tänapäeval eksitav ning seda tuleks vältida.

«Selle fraasi ülekasutamine mõnede poliitikute jutus ja meedias üheaegselt kahandav selle tähendust ja kasvatab ebarealistlikke ootusi kasust, mida selline suhe võib Ühendkuningriigile tuua,» märgiti komisjoni soovituses.

Seejuures tõdeti, et praegusel ajal seostatakse seda väljendit rohkem Briti valitsuse toetusega eelmise USA presidendi George W. Bushi poliitikale Iraagi sõjas.

«Ettekujutus, et Briti valitsus oli USA administratsiooni alandlik puudel Iraagi invasiooni eel ja selle järel, levib laialdaselt nii Briti avalikkuses kui ka välismaal,» märkis komisjon. «Selline ettekujutus, olenemata selle suhtest reaalsusega, kahjustab sügavalt Ühendkuningriigi mainet ja huve.»

USA uus president Barack Obama on komisjoni hinnangul võtnud samasuguse «pragmaatilise» hoiaku, mida nüüd Briti valitsusele soovitatakse.

Parlamendikomisjoni soovitusi üritas edutult maha hääletada kolm leiboristi ja kaks konservatiivi.

Briti välisministeeriumi hinnangul aga keerutatakse liiga palju vahtu üles selle ümber, kuidas suhet ameeriklastega nimetada, selle asemel, et analüüsida selle tegelikku sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles