Volvo müüdigi hiinlastele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ettevõtlus- ja energeetikaminister Maud Olofsson kõnelemas pressikonverentsil pärast Volvo müüki hiinlaste Zhejiang Geely Holding grupile. Taamal lepingu asjaosalised ise.
Rootsi ettevõtlus- ja energeetikaminister Maud Olofsson kõnelemas pressikonverentsil pärast Volvo müüki hiinlaste Zhejiang Geely Holding grupile. Taamal lepingu asjaosalised ise. Foto: AFP / Scanpix

Majandusraskustesse sattunud rootslaste autotööstuse au ja uhkus Volvo Cars kinnitas täna ettevõtte üleminekut Hiina autotootjale Zhejiang Geely Holding.


USA autotööstuse gigant Ford teenib allettevõtte müügist 1,8 miljardit dollarit, mis on alla kolmandiku sellest summast, millega ameeriklased ise Volvo ostsid rohkem kui kümne aasta eest, vahendas AFP uudisteagentuur.

Volvo pressiesindaja teatas, et lõplik kokkulepe ettevõtte müügiks sõlmiti täna pärastlõunal firma Göteborgi peakorteris. Ford teatas juba detsembris, et on nõustunud kahjumis Rootsi firma müügi põhitingimustega.

Geely on suurim eraomanduses Hiina autotootja. Firma kavatseb säilitada Volvo tehased Rootsis ja Belgias ning avada ka Hiinas uue tootmisüksuse, kinnitas ettevõtte peaomanik ja juhatuse esimees Li Shufu.

Volvol on praegu 20 000 töötajat, selle müügitulud olid mullu 12,4 miljardit dollarit ja kahjum 600 miljonit dollarit. Geely teenistuses töötab praegu 11 000 inimest. Samas on firmal suured kasvuplaanid ning viie aasta pärast loodetakse jõuda kahe miljoni sõiduki tootmiseni aastas.

Hiinas müüdi eelmisel aastal esimest korda ajaloos rohkem autosid kui Ameerika Ühendriikides - müük kasvas seejuures 46 protsenti. Samal ajal pürgib Geely oma toodangut moderniseerima ja kasvatama ka Euroopas turuosa, vahendas YLE Uutiset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles