Natsismiohvrid nõuavad raudteefirmalt hüvitist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deporteeritavad Ida-Euroopa juudid Teise maailmasõja ajal.
Deporteeritavad Ida-Euroopa juudid Teise maailmasõja ajal. Foto: SCANPIX

Natsismiohvrid esitasid täna Deutsche Bahnile nõudmise, et too hüvitaks oma eelkäija osaluse inimeste küüditamises koonduslaagrtesse, mille pealt firma ka rohkelt raha teenis, teatab uudistevõrk AFP.

 

«Deutsche Reichsbahni ajalooline järglane peaks lõpuks võtma vastutuse oma moraalsete ja rahaliste kohustuste eest,» teatas tosina Valgevene, Poola, Venemaa ja Ukraina natsismisohvrite organisatsiooni liikmete allkirjadega avaldus.

«Me oleme surmatranspordi ellujäänud,» jätkas avaldus. «Deutsche Reichsbahn sai raha iga kilomeetri eest meie väljasaatmisel, vangistamisel ja hävitamisel. Ta teenis tulu massikuritöölt.»

Saksa valitsusvälise organisatsiooni Mälestusterong andmeil teenis Deutsche Reichsbahn natsismiohvrite koonduslaagritesse viimiselt tänases vääringus 445 miljoni euro ehk ligi seitsme miljardi krooniga võrduva summa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles